суботу, 5 квітня 2008 р.

наукова журналістика

Ми серед канцерогенів та канцерогени серед нас


Всі знають про те, що паління може викликати захворювання на рак, а жити поруч з автострадою так само небезпечно, як і працювати на шкідливу для здоров’я виробництві. Але канцерогени підстерігають нас просто в наших квартирах та кухнях.

Побутова небезпека

За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, в приміщенні людина проводить щонайменше 80% всього часу. При користуванні газовою плитою та палінні у приміщенні забруднення досягає критичних відміток. Перебування у сильно прокуреній кімнаті протягом 3-х годин тотожно палінню двох сигарет. Неможна одночасно вмикати більше, ніж дві конфорки на газовій плиті, слід провітрювати приміщення після кожного користування плитою.

Особливо шкідливим є газ радон, концентрація якого у закритих приміщеннях у 6-8 разів вища, ніж назовні. Найчастіше, він потрапляє через: грунт під будівлею та будівельні матеріали, водопровідну воду, природний газ. Концентрація радону на верхніх поверхах нижче. Шкідливим є електромагнітне поле, яке створюють електричні прилади.

Асбест, який широко застосовується при створенні побутових матеріалів, при розпаді може викликати аг легенів. Це природний волокнистий матеріал, який в багатьох містах (наприклад, Турції) виходить на поверхню і проникає у грунт та повітря. Також, від є у промислових відходах, які деякі підприємства охоче продають населенню для засипки ям. У квартирах часто використовують азбестоцементні плити – вони безпечні тільки якщо на них немає тріщин.
Виявлено, що рак розвивається під впливом: хімічних речовин, радіації та ультрафіолетового випромінювання, вірусів, механічних травм та інших причин. Звичайно, наявність канцерогену у зовнішньому середовищу на навіть у безпосередньому контакті з людиною, ще не означає високого ризику. Це лише сигнал про його можливість. Все вирішує концентрація небезпечного фактору та міцність здоров’я людини.

Шкідлива їжа

Хімічні канцерогени в організмі тварин швидко розпадаються, тому у свіжому молоці та м’ясі їх небагато. Набагато більше їх виникає під час кулінарної обробки їжі. В одному з маленьких містечок Польщі було виявлено часті захворювання на рак шлунку. Спеціалісти звернули увагу на те, що господарки розтоплюють свинячий жир на пательнях і потім декілька тижнів підігрівають на ньому м’ясо та овочі. Річ у тім, що при нагріванні жиру виникають канцерогенні речовини, в числі яких бензопрен. Його також виявляють у консервах, копчених виробах та коптильному димі. Інші канцерогенні речовини – нітроза міни – є у темному пиві, маринованих та солених овочах, пряностях, деяких молочних виробах. Напроти ж зберігання продуктів при низьких температурах уповільнює їх появу. Канцерогени наявні у типографських фарбах, які часто використовуються для етикеток продуктів.

Як уникнути ризику

При обклеюванні стін паперовими шпалерами швидкість виділення радону зменшується на 30%. Ті, хто не палять, менше страждають від радону, тому що на курців він діє у 10 разів сильніше.

Якщо будинок знаходиться близько від траси, треба посадити дерева, які будуть затримувати вихлопи та фільтрувати повітря. І, звичайно, ні в якому разі неможна бігати близько від дороги та гуляти з дітьми. Маленьких дітей краще брати на руки, бо важкі метали від вихлопів осідають низько над землею.

Оптимальні параметри житла на людину – 50 кубічних метрів, тобто 3 метри стеля та 17 метрів площі. Забруднене повітря піднімається до стелі, і займає більше півметра. Кімнатні рослини забирають із повітря значну частину небезпечних речовин.
Канцерогенні сполуки, потрапляючи у повітря, поглинаються деякими видами бактерій, що наявні у повітрі, воді. Клітини печінки людини також можуть руйнувати їх – це залежить від особливостей організму та характеру харчування.

В робочому та домашньому приміщеннях слід уникати створення кіл із дротів та розташовувати дроти та прилади рівномірно по всій площі. Мобільні телефони краще носити в чехлі та ні в якому разі не вішати собі або дитині на шию.

2 коментарі:

Анонім сказав...

[size=72][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]ENTER ON SOFTWARE PORTAL[/url][/color][/size]

[size=46][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]DOWNLOAD SOFT![/url][/color][/size]

[img]http://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/4762671/2/istockphoto_4762671-software-box.jpg[/img]

[size=46][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]OEM SOFTWARE[/url][/color][/size]

[size=72][color=red][url=http://www.go4you.net/go.php?sid=24]DOWNLOAD SOFTWARE[/url][/color][/size]

[size=72][b]Buy Obsego soft programms on Mac[/b][/size]
[size=72][b]Online Obsego soft programms on Mac[/b][/size]
[size=72][b]Cheap Obsego software programm on Mac OS x[/b][/size]

http://www.google.com/

Анонім сказав...

Це публічне оголошення для всіх, хто хоче продати нирку, у нас є пацієнти, які потребують пересадки нирки, тому, якщо ви зацікавлені продати нирку, будь ласка, зв'яжіться з нами по електронній пошті iowalutheranhospital@gmail.com
Ви також можете зателефонувати або написати нам на WhatsApp на +1 515 882 1607.

ПРИМІТКА: Ваша безпека гарантована і наш пацієнт погодився платити велику суму кожному, хто погодиться пожертвувати нирку, щоб врятувати їх. Ми сподіваємося почути від вас, щоб ви могли врятувати життя.